DRAFT · This article is awaiting editorial review by PickleUnlimited and is not final.

Can You Step in the Kitchen After a Volley? The Momentum Rule

By DinkPedia Editors · Updated

Checked against the 2026 USA Pickleball Official Rulebook on .

Quick answer

Not until your momentum from the volley has stopped. Under Rules 11.A.1 and 11.A.2 of the 2026 USA Pickleball rulebook, it's a fault if your follow-through carries you into the kitchen, onto its line, or into anything touching it (including your partner), even after the ball is dead. Once you have regained your balance, you may step in.

The rule

  • Rule 11.A Allowable Contact

    Every volley must start outside the non-volley zone. You, and anything touching you, may be in the zone at any time except during the act of volleying.

  • Rule 2 (Definitions) Volleying, Act of / Momentum

    The act of volleying starts when you hit the ball out of the air and lasts until the movement from your follow-through stops. The definition of momentum says that movement ends when you regain balance and control, or stop moving toward the kitchen.

    “ends when the player regains balance and control of their motion or stops moving toward the non-volley zone”

    Rule 2 (Definitions), 2026 USA Pickleball Official Rulebook
  • Rule 11.A.1 Fault – Non-Volley Zone Contact While Volleying

    It's a fault if a volleying player, or anything touching them (including their partner), touches the non-volley zone.

  • Rule 11.A.2 Fault – Non-Volley Zone Momentum

    It's a fault if a volleying player's momentum makes them touch anything that is in contact with the non-volley zone, including their partner, even after the ball is dead.

  • Rule 9.B.1 Fault Occurrence

    Faults normally happen only while the ball is live. Kitchen violations involving momentum are the exception.

  • Rule 11.A.3 Fault – Failure to Exit the Non-Volley Zone Before Volleying

    If you've been in the kitchen, both feet must touch the ground completely outside it before you volley.

  • Rule 3.A.4.c Non-Volley Zone

    The kitchen is the 7-foot by 20-foot area next to the net on each side. The lines around it are part of the zone, and the zone is two-dimensional, so it doesn't extend into the air above the court.

Rule numbers are from the 2026 USA Pickleball Official Rulebook (official PDF). Wording above is our plain-language summary unless shown in quotation marks.

Kitchen momentum after a volley, in three frames Frame 1: a player volleys with both feet behind the non-volley zone line, which is legal so far. Frame 2: the follow-through carries a foot onto the line, which counts as the zone, so it is a fault, even if the ball is already dead. Frame 3: the player stops, regains balance, and only then steps into the zone, which is legal. kitchen net 1 kitchen net 2 kitchen net 3 Volley, feet behind line Momentum onto line: fault stop Balanced, then step in: OK
Frame 1: a legal volley with both feet behind the line. Frame 2: the follow-through carries a foot onto the line, which counts as the kitchen, so it's a fault. Frame 3: the player stops and regains balance, then steps in, which is legal. Original DinkPedia illustration, not to scale.

Why the momentum rule exists

The kitchen rule would be easy to beat if you could volley from just behind the line and then fall forward into the zone. The rulebook closes that gap by treating the volley as lasting until your follow-through stops, not just until the ball leaves your paddle. Under the 2026 rulebook, that idea lives in the Section 2 definitions: “Volleying, Act of” and “Momentum”. The 2026 change document notes that the act-of-volleying text moved from a rule into the definitions.

The three questions to ask

  1. Was it a volley? If you hit the ball after it bounced, the kitchen rule doesn’t apply. You can be in the zone for that shot.
  2. Did you, or anything touching you, contact the zone or something touching the zone? That includes the lines, your paddle, and your partner.
  3. Had your momentum from the volley stopped yet? If it had, and you’d regained balance or stopped moving toward the kitchen, stepping in is legal.

If the answers are yes, yes, and no, it’s a fault, even if the ball is already dead.

Getting back out before the next volley

After you’ve been in the kitchen, for example to reach a short dink, you have to re-establish both feet completely outside the zone before you volley again (Rule 11.A.3). One foot on the line still counts as in, because the line is part of the zone.

Real-play examples

  1. Your toe lands on the kitchen line after a volley

    You punch a volley from right behind the line, and your front foot lands on the line as you follow through.

    The call: Fault on you. The line is part of the kitchen. (Rule 3.A.4.c, 11.A.1)

  2. You win the point, then stumble in

    Your overhead is a clean winner. The ball bounces twice on their side, and a moment later you stumble forward into the kitchen.

    The call: Fault on you, as long as you were still carrying momentum from the volley. Momentum faults count even after the ball is dead. (Rule 9.B.1, 11.A.2)

  3. You stop, then walk in

    After a volley you come to a balanced stop behind the line, then step into the kitchen to pick up a ball.

    The call: Legal. The act of volleying ended when your momentum stopped. (Rule 11.A)

  4. Your partner catches you

    You lunge for a volley, start to tip forward, and your partner, who has one foot in the kitchen, grabs your arm.

    The call: Fault on you. Touching your partner while they touch the zone counts. (Rule 11.A.1, 11.A.2)

  5. Your paddle taps the kitchen floor

    On a low volley, the paddle in your hand scrapes the kitchen surface during the stroke.

    The call: Fault. Your paddle is something in contact with you. (Rule 11.A, 11.A.1)

  6. Volleying with one foot still in

    You step into the kitchen to hit a dink after it bounces. The reply comes back high and you volley it with one foot still in the zone.

    The call: Fault. Both feet must be back outside the zone before you volley. (Rule 11.A.3)

  7. Reaching over the kitchen

    With both feet behind the line, you lean forward and volley a ball that is in the air above the kitchen.

    The call: Legal, as long as nothing touches the zone. The kitchen is two-dimensional. (Rule 3.A.4.c)

Common mistakes and myths

  • Myth You can't go in the kitchen at all.

    Actually You can stand in the kitchen at any time, and hit balls that have bounced there. What you can't do is volley while touching it. (Rule 11.A)

  • Myth Once the ball is dead, momentum doesn't matter.

    Actually Kitchen momentum faults still count after the ball is dead. (Rule 9.B.1, 11.A.2)

  • Myth The kitchen line isn't part of the kitchen.

    Actually All the lines that bound the zone are part of it, so touching the line is touching the kitchen. (Rule 3.A.4.c)

  • Myth One foot out is enough to volley after you've been in the kitchen.

    Actually Both feet must touch the ground completely outside the zone. (Rule 11.A.3)

  • Myth You can't volley a ball that is above the kitchen.

    Actually You can, as long as you and everything touching you stay out of the zone. The zone doesn't extend into the air. (Rule 3.A.4.c)

Ref call and how to handle it in rec play

No referee (rec and open play)

  • Kitchen faults are one of only two kinds of fault you may call on an opponent. The other is a service foot fault (Rule 9.B.3).
  • Call it as soon as you see it, and always before the next serve (Rule 9.B.3.a).
  • If the two teams disagree about a kitchen fault, replay the rally (Rule 9.B.3.b). If partners disagree with each other, the call goes in the opponents' favor (Rule 9.B.3.c).
  • Call your own kitchen faults too. Players are expected to call faults on themselves and their partner (Rule 9.B.2).

With a referee

  • In refereed matches, the referee is responsible for calling non-volley zone faults (Rule 19.A.1).

Frequently asked questions

Can you step in the kitchen after hitting a volley?

Only after your momentum from the volley has stopped. Under Rules 11.A.1 and 11.A.2, contact with the kitchen during your follow-through is a fault, even after the ball is dead.

Is the kitchen line part of the kitchen?

Yes. Rule 3.A.4.c says all the lines that bound the non-volley zone are part of the zone.

Can I stand in the kitchen?

Yes. Rule 11.A lets you be in the kitchen at any time except while you are volleying. You can hit a ball that has bounced while standing in it.

Is it a fault if my partner pulls me back from the kitchen?

It is if your partner is touching the kitchen when they make contact with you. Rules 11.A.1 and 11.A.2 count your partner as something in contact with you.

Sources

  1. 2026 USA Pickleball Official Rulebook . USA Pickleball . Accessed November 4, 2026
  2. 2026 USA Pickleball Rulebook Change Document . USA Pickleball . Accessed November 4, 2026