Can Your Paddle Go Over the Net in Pickleball?
Checked against the 2026 USA Pickleball Official Rulebook on .
Quick answer
Yes, after you hit the ball. Under Rule 13.I.1 of the 2026 USA Pickleball rulebook, your paddle may cross the plane of the net on the follow-through of a ball you hit. But you must not hit the ball before it has fully crossed to your side (Rule 13.F.1), and touching the net while the ball is live is always a fault (Rule 13.G.1).
The rule
-
Rule 2 (Definitions) Plane of the Net
An imaginary vertical wall in line with the net. It extends above, below, and past both sides of the net, including beyond the posts.
“The vertical plane in line with the net extending above, below, and to both sides of the net.”
-
Rule 13.F / 13.F.1 Ball Crossing Plane of Net
The ball must cross completely to your side of the net before you hit it. Hitting it while any of it is still on the opponent's side is a fault.
-
Rule 13.I / 13.I.1 Player Crossing Plane of Net / After Hitting the Ball
While the ball is live, you and anything you wear or carry must not cross the plane of the net. The exception: you may cross immediately after hitting the ball, as part of that stroke and its continuation.
-
Rule 13.I.1.a / 13.I.1.b Crossing Before Hitting / Crossing Without Hitting
It's a fault to cross the plane before you hit the ball. It's also a fault to cross it and not hit the ball at all.
-
Rule 13.I.2 Ball Crosses Back to Opponent’s Side
If the ball bounces on your side and then goes back over the net without anyone hitting it, for example from backspin or wind, you may cross over, under, or around the net to hit it. You may do so only after the ball has fully crossed back, and you must hit it before it bounces on their side (13.I.2.a and 13.I.2.b).
-
Rule 13.G.1 Fault – Player Contacts Net or Net Support System
It's a fault if you, or anything you wear or carry, touch the net or its posts and supports while the ball is live.
-
Rule 13.H.1 Fault – Player Contacts Opponent or Opponent’s Court
It's a fault if you, or anything you wear or carry, touch your opponent or their end of the court while the ball is live.
Rule numbers are from the 2026 USA Pickleball Official Rulebook (official PDF). Wording above is our plain-language summary unless shown in quotation marks.
The two separate questions
Net-plane situations get mixed up because two different rules are in play:
- Where was the ball when you hit it? It must have fully crossed to your side (Rule 13.F). This is about the ball, not your paddle.
- Where did you go, and when? You may cross the plane only right after hitting the ball, as part of that stroke (Rule 13.I.1). Crossing before you hit it, or without hitting it, is a fault (13.I.1.a and 13.I.1.b).
A third rule applies the whole time: don’t touch the net or its supports while the ball is live (Rule 13.G).
What “plane of the net” means
The plane is an imaginary vertical wall in line with the net. It runs above, below, and past both sides of the net. Going around the post still crosses it. That’s why the “after you hit it” allowance matters on wide shots near the post.
The bounce-back exception
Heavy backspin or wind can carry a ball that bounced on your side back to the opponent’s side. Rule 13.I.2 gives you a fair chance to play it. Once the ball has fully crossed back, you may reach over, under, or around the net to hit it. You must hit it before it bounces on their side (13.I.2.b), and crossing before it has fully crossed back is a fault (13.I.2.a).
Real-play examples
-
Follow-through over the net on a putaway
You hit a high ball right at the net on your side, and your paddle swings past the net on the follow-through without touching it.
The call: Legal. (Rule 13.I.1)
-
Reaching across for a floater
A soft ball is just short of the net on the opponent's side. You reach over and smash it before it crosses.
The call: Fault on you. The ball hadn't fully crossed the plane. (Rule 13.F.1, 13.I.1.a)
-
The ball is half over
You hit the ball while it is straddling the plane of the net.
The call: Fault. The ball must cross entirely before you hit it. (Rule 13.F.1)
-
Your backspin dink bounces back
Your opponent's heavy backspin shot bounces on your side and spins back over to their side before you touch it.
The call: You may reach over, go under, or go around the net to hit it, but only after it has fully crossed back, and before it bounces on their side. (Rule 13.I.2, 13.I.2.a, 13.I.2.b)
-
Paddle clips the net after the hit
You win the exchange with a volley, but your follow-through brushes the top of the net while the ball is still in play.
The call: Fault on you. Contacting the net while the ball is live is a fault even after a good hit. (Rule 13.G.1)
-
A swing and a miss over the net
You swing at a ball near the net, miss, and your paddle crosses the plane.
The call: Fault. Crossing the plane without hitting the ball isn't allowed. (Rule 13.I.1.b)
-
Running around the post
You hit a wide ball from outside the sideline, and your momentum carries you past the net post into the area beside the opponent's court.
The call: Crossing the plane after your hit is allowed. Touching the opponent's court (inside their lines) while the ball is live is a fault. (Rule 13.I.1, 13.H.1)
Common mistakes and myths
-
Myth Your paddle can never go over the net.
Actually It can on the follow-through, right after you hit the ball on your side. (Rule 13.I.1)
-
Myth Reaching over is fine as long as you don't touch the net.
Actually Hitting the ball before it has fully crossed to your side is a fault, whether or not you touch the net. (Rule 13.F.1)
-
Myth Touching the net doesn't matter if your shot was a winner.
Actually If the ball is still live when you touch the net, it's a fault on you. What matters is whether the ball is dead. (Rule 13.G.1)
-
Myth The net plane only exists between the posts.
Actually The plane extends past both sides of the net. (Rule 2 (Plane of the Net))
Ref call and how to handle it in rec play
No referee (rec and open play)
- Call net touches and early reaches on yourself. Players are expected to call their own faults (Rule 9.B.2).
- If you think an opponent reached over or touched the net, you may mention it after the rally, but you can't enforce it. The player who allegedly faulted makes the final decision (Rule 9.B.4).
- A simple habit: let a ball fully cross to your side before you swing, and finish your follow-through without touching the net.
With a referee
- In refereed matches, the referee rules on these faults. A referee's duties are in Section 17.
Frequently asked questions
Can your paddle cross the net in pickleball?
Yes, on the follow-through after you hit the ball on your side (Rule 13.I.1). Hitting the ball before it has fully crossed to your side is a fault (Rule 13.F.1).
Is it a fault to touch the net after hitting the ball?
Yes, if the ball is still live. Rule 13.G.1 makes contact with the net or its supports while the ball is live a fault, regardless of who hit last.
What if the ball spins back over the net to the other side?
Rule 13.I.2 lets you cross over, under, or around the net to hit it, but only after it has fully crossed back. Rule 13.I.2.b makes it a fault if you don't hit it before it bounces on the opponent's side.
Can I run around the net post?
After you hit the ball, yes, as part of your stroke's continuation (Rule 13.I.1). Touching the opponent's court or the opponent while the ball is live is still a fault (Rule 13.H.1).
Sources
- 2026 USA Pickleball Official Rulebook . USA Pickleball . Accessed November 4, 2026