What Happens If the Ball Hits You in Pickleball?
Checked against the 2026 USA Pickleball Official Rulebook on .
Quick answer
You lose the rally. Under Rule 10.C.3 of the 2026 USA Pickleball rulebook, if the ball touches you, your partner, or anything you wear or carry, it is a fault against the player it hits, even if you are standing out of bounds. The only exceptions are your paddle and your paddle hand below the wrist.
The rule
-
Rule 10.C Returned Ball Placement
A returned ball is good if it lands on the opponent's end of the court, or if it touches the opponent (or anything they wear or carry) before it lands. That is why hitting an opponent with the ball wins you the rally.
-
Rule 10.C.3 Fault – Ball Hits Player
After the serve, if the ball touches a player or anything that player wears or carries, it is a fault against that player. Touching the paddle doesn't count, and neither does touching a hand below the wrist that is holding the paddle.
“except the player’s paddle or the player’s hands below the wrist joint while in contact with the paddle”
-
Rule 7.E.4 Fault – Serve Hits Server or Server’s Partner
A serve that touches the server, the server's partner, or anything either of them wears or carries is a fault against the server.
-
Rule 7.E.5 Fault – Serve Hits Receiver or Receiver’s Partner
A serve that touches the receiver, the receiver's partner, or anything either of them wears or carries before it lands is a fault against the receiver.
-
Rule 10.J Item on Court
If something a player was wearing or carrying falls onto that player's own end of the court, the ball stays in play, even if the ball then hits the item. (There is a separate exception for items that touch the kitchen during a volley.)
Rule numbers are from the 2026 USA Pickleball Official Rulebook (official PDF). Wording above is our plain-language summary unless shown in quotation marks.
Why being hit costs you the rally
Pickleball doesn’t have a “let” for a ball that hits a player. The rulebook treats it as a placement question. A returned ball has done its job if it lands on your end of the court, or if it touches you before it lands (Rule 10.C). So from the hitter’s point of view, hitting you is as good as hitting the court. From your point of view, it’s a fault (Rule 10.C.3).
That’s why your position doesn’t matter. The court lines only matter once the ball lands, so a ball that hits you in the air never had a chance to be out.
What counts as “you”
- Your body and everything on it. Rule 10.C.3 covers anything you wear or carry: clothing, a hat, sunglasses, a spare ball in your pocket.
- Your partner. In doubles, a ball that hits your partner is a fault against your partner, so your team loses the rally.
- Not your paddle. Hitting the ball with any part of the paddle is a normal stroke.
- Not your paddle hand below the wrist, while it’s touching the paddle. A ball off your knuckles on the grip plays on. A ball off your forearm, or off a hand that has let go of the paddle, is a fault.
The serve is different
Before the rally starts, the serve has its own rules. A serve that hits the server or the server’s partner is a fault against the server (Rule 7.E.4). A serve that hits the receiver or the receiver’s partner before it lands is a fault against the receiver (Rule 7.E.5). So a receiver’s partner standing too close to the centerline can cost their team the point.
Real-play examples
-
You catch a ball that was clearly going out
You're standing behind your baseline. A hard drive is sailing long, and you catch it or let it hit your chest before it lands.
The call: Fault on you, and your side loses the rally. The ball had not landed, so it never went out. Step aside and let it land. (Rule 10.C, 10.C.3)
-
A drive hits your partner at the kitchen line
In doubles, an opponent's drive hits your partner in the shoulder before it bounces.
The call: Fault against your partner, so your team loses the rally. (Rule 10.C.3)
-
The ball hits your fingers on the handle
During a fast exchange the ball hits the fingers wrapped around your paddle handle, then goes over the net and lands in.
The call: Legal. Your paddle hand below the wrist counts like the paddle while it's touching the paddle, so play continues. (Rule 10.C.3)
-
The ball hits your free hand
You raise your non-paddle hand to protect your face and the ball hits it.
The call: Fault on you. The exception covers only a hand that is touching the paddle. (Rule 10.C.3)
-
A serve clips the receiver's partner
The receiver's partner is standing near the kitchen line, and the serve hits their leg before it lands.
The call: Fault against the receiving team. The serving team wins the rally. (Rule 7.E.5)
-
Your serve hits your own partner
Your serve hits the back of your partner, who is standing in front of you.
The call: Fault against you, the server. (Rule 7.E.4)
-
Your hat falls off and the ball hits it
Mid-rally, your hat falls onto your side of the court and a ball bounces off it.
The call: Play continues. A dropped item on your own end of the court doesn't stop the rally. (Rule 10.J)
-
The ball lands out, then bounces into you
An opponent's shot lands clearly beyond your baseline, then bounces up and hits your leg.
The call: Fault on the player who hit it. The ball had already landed out before it touched you. (Rule 10.C.1)
Common mistakes and myths
-
Myth If I'm standing out of bounds when it hits me, the ball is out.
Actually A ball can only be out once it lands. If it touches you first, you lose the rally, wherever you are standing. (Rule 10.C, 10.C.3)
-
Myth Your hand is part of your paddle.
Actually Only your hand below the wrist, and only while it's touching the paddle. Contact on your wrist, forearm, or free hand is a fault. (Rule 10.C.3)
-
Myth A serve that hits the receiver's partner is a let, so you replay it.
Actually It's a fault against the receiving side, and the serving team wins the rally. (Rule 7.E.5)
-
Myth Clothing doesn't count, only skin.
Actually Anything you wear or carry counts, including shirts, hats, and a ball in your pocket. (Rule 10.C.3)
Ref call and how to handle it in rec play
No referee (rec and open play)
- Call it on yourself right away. The rulebook expects players to call faults on themselves and their partner as soon as they happen (Rule 9.B.2).
- If you think the ball touched an opponent, you can mention it after the rally, but you can't enforce it. For faults other than kitchen faults and service foot faults, the player who allegedly faulted makes the final decision (Rule 9.B.4).
- When a ball is obviously going long, move out of its path rather than catching or blocking it. Letting it land is what makes it out.
- If you're not sure the ball touched you, be honest with yourself about what you felt. Under the rulebook's principles, the opponent gets the benefit of the doubt.
With a referee
- In refereed matches, the referee makes fault calls like this one. A referee's duties are in Section 17, and tournament-specific changes are in Section 20.
Frequently asked questions
Is it a fault if the ball hits my hand in pickleball?
Only if that hand is not touching the paddle, or the ball hits above the wrist. Under Rule 10.C.3, contact with your paddle hand below the wrist while it's touching the paddle is treated like contact with the paddle.
What if the ball hits me while I'm standing out of bounds?
It's a fault against you. The ball hadn't landed, so it couldn't be out. Rules 10.C and 10.C.3 make contact with a player before the ball lands a fault on that player.
What happens if a serve hits the receiver's partner?
It is a fault against the receiving team (Rule 7.E.5), so the serving team wins the rally.
Does it count if the ball only touches my shirt or hat?
Yes. Rule 10.C.3 covers anything a player wears or carries, not just their body.
Sources
- 2026 USA Pickleball Official Rulebook . USA Pickleball . Accessed November 4, 2026