DRAFT · This article is awaiting editorial review by PickleUnlimited and is not final.

Wrong Server or Wrong Receiver in Pickleball: What Happens?

By DinkPedia Editors · Updated

Checked against the 2026 USA Pickleball Official Rulebook on .

Quick answer

It depends on what went wrong and when it's caught. Under the 2026 USA Pickleball rulebook, if a player stops the rally and correctly points out a wrong server, receiver, or position, the rally is replayed (Rule 5.C.1.a). If nobody notices until the rally ends, the result stands (Rule 5.C.2). If everyone was positioned correctly but the wrong player returns the serve, it's a fault on that player (Rule 5.C.1.c).

The rule

  • Rule 5.B.3 Correct Serving and Receiving Positions

    Positions are set by each team's own score. A team's starting server belongs on the right when that team's score is zero or even, and on the left when it is odd. Their partner is on the opposite side.

    “the starting server's correct position is on the right side of the court when their team’s score is zero or even”

    Rule 5.B.3, 2026 USA Pickleball Official Rulebook
  • Rule 5.B.2 Designation of First and Second Servers

    After each side out, service starts with the player correctly positioned on the right. That player is the first server for the rotation. The team that starts the game gets only one server, who counts as the second server, which is why the game starts at 0-0-2 (Rule 6.B.2).

  • Rule 5.C Questions About Correct Server, Receiver, and Positions

    Before the serve, you may ask your opponent who should serve or receive, or whether everyone is in the right position, and they must tell you.

  • Rule 5.C.1.a / 5.C.1.b Replay – Correct Claim / Fault – Incorrect Claim

    Any player may stop a rally to point out a wrong server, receiver, or position. If they're right, the rally is replayed. If they're wrong, it's a fault against the player who stopped play.

  • Rule 5.C.1.c Fault – Incorrect Receiver

    If the correct server and receiver were in their correct positions when the score was called, and the wrong player returns the serve, it's a fault against that player, even if the rally has finished. It must be called before the next serve.

  • Rule 5.C.2 Player or Position Error Identified After Rally

    If the correct server or receiver was out of position when the score was called, and the rally is completed, the result of the rally stands.

  • Rule 6.F.1 – 6.F.4 Score-Call Errors

    If the wrong score is called and the rally is stopped before the return of serve, replay it with the correct score. Challenging a correct score, or challenging after the return, is a fault. If the error is found after the rally, the result stands and the score is corrected before the next serve.

Rule numbers are from the 2026 USA Pickleball Official Rulebook (official PDF). Wording above is our plain-language summary unless shown in quotation marks.

Doubles serving positions by score Top-down court. The serving team's starting server stands on the right side when their team's score is even and on the left when it is odd. The serve goes diagonally to the opponent's service court. Each game starts at zero-zero-two with only one server before the first side out. net S P R S = starting server: right side when team score is even (0, 2, 4…) left side when odd. Partner P mirrors. Serve goes diagonally to R. right serving area
Doubles positions by team score. With an even score (including zero), the team's starting server (S) is on the right. With an odd score, they are on the left. Original DinkPedia illustration, not to scale.

Work it out from the starting server

The easiest way to stay in position in doubles is to track one player per team: the starting server. That’s the player who started the game on the right side.

  • Team score even (0, 2, 4…): the starting server serves or receives from the right.
  • Team score odd (1, 3, 5…): the starting server is on the left.
  • Their partner is always on the opposite side (Rule 5.B.3).

Because positions follow each team’s own score, you can check them from the score call alone. In doubles, the score is called as the serving team’s score, then the receiving team’s score, then the server number (Rule 6.B.2).

What happens depends on when it’s caught

When the error is foundWhat happensRule
Before the serveAsk and fix it. Opponents must answer.5.C
During the rally, correct claimReplay5.C.1.a
During the rally, wrong claimFault on whoever stopped play5.C.1.b
After the rally (position error)The result stands5.C.2
Wrong receiver returns serve (positions were correct)Fault on that player, called before the next serve5.C.1.c

Real-play examples

  1. Starting server on the wrong side, caught mid-rally

    Your team has 3 points (odd), but your starting server is serving from the right. An opponent notices and stops play.

    The call: Replay. The claim was correct, so the rally is replayed with players in their correct positions. (Rule 5.B.3, 5.C.1.a)

  2. Same mistake, nobody notices

    The same position error happens, and the rally is played out before anyone notices.

    The call: The result of the rally stands. Line up correctly for the next rally. (Rule 5.C.2, 5.B.1)

  3. The wrong player returns the serve

    Everyone is in the correct position, but the receiver's partner cuts across and returns the serve.

    The call: Fault on the player who returned it, even if the rally keeps going. It must be called before the next serve. (Rule 5.C.1.c)

  4. You stop play, but you were wrong

    You stop a rally, sure the wrong player served, but the opponents were correct.

    The call: Fault on you, as the player who stopped the rally. (Rule 5.C.1.b)

  5. Not sure who should serve

    After a long rally, nobody on the receiving side is sure who should be receiving.

    The call: Before the serve, ask your opponent. They must answer. (Rule 5.C)

  6. Wrong score called

    The server calls "4-2-1" but it should be "4-2-2". The receiver stops play before returning the serve.

    The call: Replay with the correct score. Stopping play after the return would be a late challenge and a fault. (Rule 6.F.1, 6.F.3)

Common mistakes and myths

  • Myth If the wrong player serves, the serving team automatically loses the rally.

    Actually Under the 2026 rulebook, a correct claim during the rally means a replay. If it's only noticed after the rally, the result stands. (Rule 5.C.1.a, 5.C.2)

  • Myth You have to stay on your side of the court during the rally.

    Actually Positions matter only while serving and receiving. After that, partners may switch freely. (Rule 5.B.4)

  • Myth Doubles games start at 0-0-1.

    Actually Games start at 0-0-2, because the starting team gets only one server in its first rotation. (Rule 5.B.2, 6.B.2)

  • Myth You can ask about the score or positions any time.

    Actually Ask before the serve. Stopping play after the return to challenge the score is a fault. (Rule 5.C, 6.F.3)

Ref call and how to handle it in rec play

No referee (rec and open play)

  • Use the starting-server shortcut. When your team's score is even, your starting server should be on the right. When it's odd, they should be on the left (Rule 5.B.3). Every rotation follows from that.
  • If you're unsure, ask your opponents before the serve. They must answer (Rule 5.C).
  • Only stop a rally for a position error if you're sure. A wrong claim is a fault on you (Rule 5.C.1.b).
  • Our tip, not a rule: many players agree on a visual marker for each team's starting server before the game.

With a referee

  • In refereed matches, the referee confirms the correct server, receiver, and positions and corrects players before the serve (Rule 17.D.1).
  • Players may ask the referee these questions (Rule 20.B). If the referee stops a rally for a server, receiver, or position error, the rally is replayed (Rule 20.C).

Frequently asked questions

What happens if the wrong person serves in pickleball?

If someone stops the rally and correctly points out the error, the rally is replayed (Rule 5.C.1.a). If nobody notices until the rally ends, the result stands (Rule 5.C.2).

What happens if the wrong person returns the serve?

If everyone was in the correct position when the score was called, it's a fault on the player who returned the serve, even if the rally finished. It must be called before the next serve (Rule 5.C.1.c).

How do I know which side to serve from in doubles?

Use your team's score. Your starting server is on the right when the score is zero or even, and on the left when it is odd (Rule 5.B.3).

Why does a doubles game start at 0-0-2?

The team that serves first gets only one server in its first rotation, and that player counts as the second server (Rules 5.B.2 and 6.B.2).

Sources

  1. 2026 USA Pickleball Official Rulebook . USA Pickleball . Accessed November 4, 2026
  2. 2026 USA Pickleball Rulebook Change Document . USA Pickleball . Accessed November 4, 2026